бул. „Кукленско шосе“, 4002

Пон – Пет 9:00 – 18:00 Събота 10:00 – 14:00

Ролята на Кондензатора в автоклиматичната система

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Каква е ролята на кондензатора в автоклиматичната система на колата ви? Кондензаторът е другият източник за обмяна на топлина в климатичната система на колата ви, освен радиатора. Той обикновено е направен от алуминий в днешно време, докато в миналото се е правил от мед. Кондензаторът изглеждат почти като радиатора на автомобила ви, с разликата че е по-тънък.

Обикновено се поставя пред радиатора за антифриза на колата, защото също работи на принципа на обмяната на въздуха в него. Кондензаторът, както радиатора и изпарителя на колата, е изграден от серия тръби. Но за разлика от изпарителя, който абсорбира топлина, кондензаторът я отделя. Той поема и отделя топлината, абсорбирана от изпарителя. По същия начин, както радиаторът поема и отделя топлината от двигателя, която той е абсорбирал. Течността в кондензатора е силно загрята и под високо налягане. Той отделя топлината от горещата автоклиматична система в атмосферата. Правилната му функционалност е определяща за добрата работа на климатика на колата ви.

Какви са възможните проблеми, възникващи при автоклиматиците? Кога се налага ремонт на кондензатора на климатика? Външни фактори като прах, листа, насекоми и други могат да блокират кондензатора на климатика ви. Този проблем не е толкова фатален и с добро почистване нещата се подобряват. Основният и по-голям проблем при кондензаторите е вътрешното им блокиране при отказ за работа на компресора. Заедно с фреона, метални частици от отказалия компресор попадат в кондензатора и могат да го блокират. В някои от по-леките случаи тези частици могат да бъдат отмити от кондензатора, но при по-големи запушвания смяната му е неизбежна.

Понякога кондензаторите също, както изпарителите имат дефекти при заваръчните шевове. Резултатът от това е теч на кондензатора. Така фреонът губи нужното ниво за правилната работа на автоклиматичната система. Това налага поправка, ако е възможна, или смяна при невъзможност за поправка. Поради локацията си в автомобила, кондензаторите лесно могат да се наранят от малки камъчета, отхвръкнали от пътя. Като цяло ако се появи проблем с автоклиматика ви и причината е кондензатора, който е запушен, наранен или тече смяната му в 90% от случаите е наложителна!

„Автобот“ ЕООД предлага на своите клиенти продажба и ремонт на кондензатори с до 2 години гаранция.

За повече информация изпратете ни бързо запитване или ни се обадете още СЕГА!

Очакваме Ви!

За Контакти

Използвайте най-удобния за Вас начин да се свържете с нас!

Още от Същата Категория

5те заблуди за АвтоКлиматиците

Автомобилната климатична система, както и много други в автомобила, често е в устата на хората. Но дали това, което сте чували от

Avtobot.BG - Миризма от Климатика

Миризма от Климатика

Неприятната миризма в купето при пускането на климатика е едно от нещата, които могат гарантирано да убият всяко преживяване, което включва първо шофиране

Уважаеми клиенти,

Автоботите излизаме в летен отпуск от 24ти до 30ти Юли 2023 г. включително! Първият ни работен ден след почивката ще бъде 31ви Юли 2023 г.

Може да се обаждате и да запазвате часове през това време!